Fyra kvinnor under svärdets år

fyra kvinnor under svärdets år bokomslag

Till listan över kända folkmord under 1900-talet läggs numera händelserna under Svärdets år 1915 i Turkiet. Runt hela landet utfördes grymma massakrer på den kristna minoriteten: greker, armenier och assyrier. Begreppet etnisk rensning fanns inte då, men utfördes likväl.


Världsopinionen vaknar nu med krav på att den turkiska regimen konfronteras med sitt förflutna och tar sitt ansvar. De efterlevande måste få upprättelse, deras identitet stärkas.


Boken varvar dramatiska vittnesmål från dessa folkmord med faktadelar. Detta gör att boken är lämplig dels för skolelever som söker information, dels för en bredare publik som vill läsa om dessa tragiska händelser på det personliga planet.

Pris: 120:-
beställ bok


Vatikanradio

"Identiteten genomsyras av religionen, inte av nationaliteten" I Vatikanradion berättar Anna Melle om sin bok och varför det är viktigt att folkmordet 1915 på de kristna armenierna, assyrierna och grekerna i Turkiet inte faller i glömska. Lyssna här..

Källa: www.radiovaticana.org


Bokrecensioner

Megilla: Att hålla historiska händelser levande är inget som går av sig själv. Det som inte ska falla i glömska kräver en aktiv insats, ett bevarande och ett överförande. Läs mer..


BTJ: Boken är sparsamt illustrerad och texten lätt att följa, vilket gör boken lämplig från årskurs 7–9 i grundskolan och upp till gymnasienivå. Den är också läsvärd för historieintresserade i allmänhet. Läs mer..


Jönköpingsposten: "de överlevande och deras anhöriga kunna förlåta det förflutna och se framtiden an med fredlig, broderlig/systerlig kärlek och gemensamt möta framtiden utan rädsla". Läs mer..


Hujådå.com: De fyra kvinnornas livsöden utgör, tillsammans med lättillgänglig fakta om assyriers, grekers och armeniers respektive situation i Ottomanska riket, denna tunna men ändock viktiga bok. Läs mer..