MARIAM – hederskvinnorna.

Roman baserad på verkliga händelser


Mariam


Den tolvåriga Mariam ifrågasätter den gamla nedärvda patriarkala kvinnosynen som förmedlats från släkte till släkte i mer än tvåtusen år och förtryckt kvinnorna i byn Eden i Mellanöstern. Mariam vill förändra bybornas attityder och värderingar kring det råa våldet som drabbar unga flickor och kvinnor.

Mariams stora dröm är att bli författare och skriva om de utsatta kvinnornas livsöde, om de orättvisor som drabbar dem dagligen. Hon vill att omvärlden ska få kännedom om att hundratusentals flickor saknar rätten till en bok och en penna, att de inte får slutföra sin skolutbildning eftersom de måste hjälpa till i hemmet istället. Att kvinnor inte har rätten att bestämma över sin egen kropp, att våldtäkter, tvångsgifte, hedersmord och kärlekslösa äktenskap är vanliga.

Mariams dröm krossas då hon i sextonårsåldern blir utsatt för en dramatisk våldtäkt av en äldre man. Hon blir med barn efter våldtäkten och för att detta inte ska komma ut till byn tvingas hon dela rum med familjens djur tills hon föder sitt barn. För att rentvå familjens heder tar familjen spädbarnets liv vid förlossningen innan Mariam hunnit se sitt barn.
Mariam får inte tillfälle att sörja förlusten av sitt barn utan hon blir bortgift mot sin vilja med en änkling från grannbyn.
Efter en flykt och andra dramatiska händelser tar Mariams liv en vändning som hon aldrig vågat hoppats på...


Pris: 200:-
beställ bok
Föreläsning: Inbjudan till årsmöte- Anna Melle berättar om sin bok Mariam. Arrangör: Föreningen AMALIA. Datum: 7 april 2016 kl 18:00. Plats: Grand hotell, Hovrättstorget i Jönköping. Läs mer..Intervju med Anna Melle om boken "Mariam-hederskvinnorna" i tidningen Amos-Jönköping: Anna Melles bok om hedersförtrycket: "Utvecklingen verkade stanna av för 200 år sedan". Anna Brinner för mänskliga rättigheter. Läs mer här..Recension av Yvonne Teiffell Jönköpings Posten om boken "Mariam-hederskvinnorna": Hon vill lyfta kvinnorna ur slaveriet- genom att sprida kunskap. Anna Melles bok är angelägen och drabbande läsning.
Misshandel, våldtäkter, barnamord, tvångsäktenskap; barngifte, könstympning och terror- allt finns med i den fasanfulla berättelsen. Boken "hederskvinnorna" är mest angelägna och viktiga boken jag har läst på länge... Läs mer..Recension av Nursel Awrohum, Assyriska Kvinnoförbundets ordförande, om boken "Mariam-hederskvinnorna": Boken belyser olika problem i ett patriarkaliskt samhälle och dess maktstrukturer. Författaren återger och skildrar en familjestruktur som jag, och många med mig känner igen. Själv levde jag mina första elva levnadsår i samma struktur i sydöstra Turkiet, Midyat. Författaren återger på ett genuint och i det närmaste självupplevt sätt hur kvinnorna vid graviditet nästan alltid önskade söner. ... Läs mer..